Minerva T.T. Register

De gepantserde Minerva

De gepantserde Minerva (GM) werd voor het eerst in gebruik genomen in 1961 toen hij de M8-”Greyhound” verving. Ze hebben 19 jaar dienst gedaan tot ze zelf uiteindelijk vervangen werden door Beherman-Demoen pantservoertuigen. Een lot van 66 standaard Minerva’s zijn omgebouwd tot gepantserde versies in het Arsenaal van Etterbeek tussen 1957 en 1958. 30 exemplaren met Browning machinegeweren werden geleverd aan de VVE/UDA (luchtmacht). Een tweede reeks van 36 met FN MAG7.62 aan het Bataljon Para-Commando.
De bemanning van een GM bestond meestal uit 3 leden; een bevelhebber, een bestuurder en een radio-operator wiens zetel achterwaards gericht was.
De GM was erg zwaar bewapend voor een dergelijk klein voertuig. De VVE/UDA versie had twee Browning .30 machinegeweren voor de Cdt. een Browning .30 voor de radio operator en een 2″ mortier en/of één anti-tank Blindicide. De versie voor de para-eenheden had in plaats van de Brownings drie 7.62mm. FN/MAGs. Het machinegeweer achteraan kon verwijderd worden en op een driepikkel op het linker voorspatbord geplaatst worden. Ieder bemanningslid beschikte over 2 Thompsons .45. Achter in de wagen was een steun bevestigd voor 1 AFN bediend door de radio-operator.
Voor de Cdt. was een luidspreker gemonteerd tussen de 2 machinegeweren, zodat hij de berichten tussen de verschillende eenheden kon volgen.

Het voertuig was ook zwaar geladen met munitie 4.500 patronen voor de .30, 30 BAL en TRAC voor de AFN. Rook- en offensieve granaten, munitie voor de machinegeweren, mortieren en Rock Heat 83mm. voor de Blindicide. Ook had hij 114 liter benzine aan boord.
Onder normale omstandigheden was een camouflage net bevestigd op het reservewiel vooraan, maar tijdens tactische operaties lag het meestal opgerold over de motorkap zodat het snel over het voertuig getrokken kon worden als dat nodig bleek.

De GM was beschermd door 8mm. staalplaat, om de motor te beschermen konden de gril platen voor de radiator gesloten worden met een hendel geplaatst in de cabine tussen de twee voorzetels. Het reservewiel gaf nog extra bescherming.

GM’s zijn gebruikt oa. in de toenmalige BSD, Corsica, Schotland en het vroegere Belgisch Kongo.

arm2arm3

brustem

Een blindé van de VVE/UDA tijdens een patrouille op de basis van Brustem (St. Truiden) in de golden sixties.
( Foto Defensie)