Minerva T.T. Register

Spotted

Op deze pagina een aantal foto’s van Minerva’s die toevallig of niet in de zoeker van een camera terecht kwamen. Een beetje actualiteit door de jaren heen.

marcinelle 1956 GRAUWVUUR IN MARCINELLEDe mijnramp in Marcinelle is de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis. In de kolenmijn ‘Le Bois du Cazier’ brak op 8 augustus 1956 brand uit. Het leidde tot een ramp waarin 262 mensen het leven lieten, waaronder 136 Italianen en 95 Belgen.
Een Minerva met op de achtergrond de brandende kolenmijn.
Foto mijn Zwartberg 1966 ZWARTBERG-MIJN IN LICHTERLAAIEEen zwarte bladzijde in de sociale geschiedenis. Eind januari 1966 ontaardde de strijd tegen de sluiting van de mijn er in regelrechte veldslagen tussen rijkswachters en mijnwerkers. Op zondag 30 januari kwam het al tot zware ongeregeldheden tijdens een betoging. Eén dag later bereikte de collectieve razernij een triest hoogtepunt en vielen er bij een solidariteitsbetoging aan de mijn van waterschei twee doden.Op de achtergond staat eveneens een brandende Minerva.
marcinelle Een bijdrage van Francois Wijnen.
Foto mijn Zwartberg2 Een Minerva van de rijkswacht uiterst rechts op de foto.
Foto : J. Harsch
mge_vdb
min_vdb
1972
Toenmalig minister van defensie Paul van den Boeynants besluit een tochtje te maken met een Mirage gevechtsvliegtuig.
Na afloop was hij een tijdlang zeer onder de indruk. 

 

Op de achtergrond :
een leger-Minerva op een van de taxi-banen.

min_tijl 1971
Op een tentoonstelling te Brussel werd het schilderij “De liefdesbrief” van Johannes Vermeer gestolen.De dader die zich “Tijl van Limburg” noemde eiste losgeld, te storten op rekening van een steunfonds ten voordele van het hongelijdende Bangla Desh. Op 6 oktober van hetzelfde jaar werd “Tijl” ingerekend.Een Minerva van de Rijkswacht is duidelijk te zien op een foto van de aanhouding.
minerva1970 1970 De mijnsluitingen te Zolder.Een Minerva van de Rijkswacht door betogende mijnwerkers omgekipt en in brand gestoken.
minerva1968
leuven68
1968
Studentenbetogingen te Leuven.Enkele opgepakte studenten in een Rijkswacht Land-Rover gevolgd door een Minerva. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een S one op de Leuvense markt.

1966
Niet dat we die omgekipte Minerva’s zo graag zien , maar de volgende fotoreeks wiilen we U zeker niet onthouden.

Hevige onlusten naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van de mijn van Zwartberg. Op 31 januari van dat jaar loopt het te Waterschei stevig uit de hand met als resultaat twee doden onder de mijnwerkers.

Op de fotoreeks ; een Minerva van de Rijkswacht krijgt het zwaar te verduren.

Op de foto’s is goed te zien dat de sticker op de Minerva een kruis heeft wat wil zeggen dat zij toebehoorde tot het Escadron Wapens en Diensten, mogelijk van de Mobiele Groep Antwerpen die deel uitmaakte van het Gebied Antwerpen-Limburg.

min_wit1 min_wit2
min_wat3 min_wat4